Keresés ebben a blogban

2010. október 3., vasárnap

Barokk vásár Valdemoroban

Tegnap az Avilában élő barátainknál töltött nagyon kellemes nap után hazaérve, gondoltuk megnézzük milyen az a "Feria Barroca" azaz barokk vásár itt Valdemoroban. Én, aki életem eddigi legnagyobb részét (14évet) a gyönyörű és egyre szépülő barokk győrben töltöttem, a legkevésbé számítottam arra ami várt bennünket a főtéren és azok környező kis utcáiban. Valdemoro egy régi múltra visszatekintő városka, kb. 60.000 lakossal. Építészetileg vannak egészen szép régi épületei (főtér, templomok és monostor), de természtesen mellette csakúgy mint bárhol máshol itt is sok a csúnya, fantáziátlan kocka épület is és sajnos ezek többségben vannak a belvárosban. Viszont a kultúrális élete nagyon mozgalmas. Ezúttal ismét meggyőződhettünk róla, hogy érdemes madridot hátrahagyni és egy kisebb településen élni. Ugyanis egy ekkorka városban meg lehet teremteni azt a bensőséges hangulatot, ami gyerekbarát, nem tömeg programba fulladó buli és ivászat. Emellett olyan felüdülés volt látni, hogy egy vásáron végre nem a szokvány kinai tömeggyártás ócska minőségű áruit látod viszont, hanem fajátékokat, helyi kézművesek által készített ékszereket, kerámia edényeket vagy akár édes és sós fimonságokat mint a kedvencünk a helyben sütött chips "patatas fritas artesanas".
Így találtunk rá többek között egy olyan standra is, ahol gyógyfüveket árultak. És itt jön az aktualitása a bejegyzésemnek. Ahogy a képen is látszik, közvetlenül a prosztata gyógyfüvek mellett, az első sorban árulták a Diabetes névre hallgató gyógyteát, amire természetesen kötelességemnek éreztem hogy rákérdezzek az inkább középkori mint barokk ruhába öltözött árusnál.


  
Ekkor kaptam egy szép hosszú felsorolást mindenféle gyógyfüvekről, aminek 90%-át természetesen nem tudnám elismételni vagy akár egyet se megnevezni. Ennek ellenére nem tágítottam és kicsit elbeszélgettem az árussal, akiről kiderült hogy egy andaluziai (egész pontosan Jaen-i) gyógyfű termesztő - Plantas Medicinales de Andalucía - cég képviselője és még honlapjuk is van! Az elbeszélgetéskor kiderült számomra, hogy az illető nem cukros, mivel nem teljesen logikus dolgokat sorolt fel példának arra hogy mire jó a gyógytea. Mint például a típikus hiba amiből egyből tudom hogy nem igazán vágja a témát az illető az a megfogalmazás hogy "súlyos cukorbeteg mivel injekciózza magát". Ilyen meghatározás tudtommal nincs az orvosi kifejezések között, ugyanis egy 2-es típusú cukorbeteg aki "csak" gyógyszereket szed, ugyanolyan komolyan veendő cukorbeteg mint egy 1-es típusú. Csupán más kezelést igényel az egyik mint a másik. Tehát amikor ezt az árus felvázolta, nyilvánvalóvá vált számomra hogy azt gondolja hogy a nagymamámnak veszem a teát és nem igazán tudok a cukorbetegségről sokat. A lényeg, hogy állítólag nem a cukrot csökkentő teák csoportjába sorolta az övéket, hanem egy olyan teának, ami egyensúlyban tartja a cukorszintet így csökkentve az inzulin igényt. A másik dolog amit mondott, hogy a hasnyálmirigyet serkenti a több inzulin termelésre. Na most ez egy világszenzáció lenne, ha igaz lenne, de nem igazán lehetséges, hiszen cukorbetegségem 10. évében nagyon nehezesen elképzelhető hogy egy tea képes lenne az ellustult hasnyálmirigyemet inzulin termelésre serkenteni. "Ojala" ahogy a spanyol mondja vagyis bárcsak! Az orvosaim többször említették és én is több helyen olvastam, hogy az első években valamennyi saját inzulinja még van a friss cukrosnak, de ez sajnos az évek folyamán csak fogy, amíg egyszer teljesen ki nem merül. Ezért is szokták mondani, hogy mindenkinek egészséges úgy táplálkoznia, hogy a hasnyálmirigyét sose terhelje túl nagyon édes és megugró vércukorszinteket produkáló ételek fogyasztásával, hiszen előfordulhat hogy ettől áll le illetve nem képes a cukor lebontásához szükséges nagy mennyiségű inzulint megtermelni a hasnyálmirigy. 
Tehát visszatérve a barokk vásárra végül abban maradtunk hogy utánaolvasok a terméknek, mert nem győzödtem meg róla, hogy nekem hasznos lehet ez a tea. Ma még kint vannak az árusok a "Plaza de la constitución" azaz az Alkotmány téren. Valószínűleg lemegyek és veszek egy csomaggal, ami 3 havi adag és 25 euroba kerül. Nem olcsó, de megér egy próbálkozást, annak ellenére hogy a cukraim az utóbbi időben a legutóbbi inzulinadag módosításnak köszönhetően jók. Persze többet a jelenlegi cukraimról novemberben fogok megtudni, amikor ellátogatok ismét az endokrinológusomhoz. A teát szerintem ki fogom próbálni és majd be is számolok róla ugyanitt csak most csak nektek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése